מדד המחירים לצרכן נובמבר 2024: האם שוק הדירות והריבית בדרך למהפך?

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה אמש (15.12.24, יום ראשון) את מדד המחירים לצרכן

לחודש נובמבר 2024 שירד במפתיע ב-0.4%, ירידה כפולה מהתחזיות.

קצב האינפלציה השנתי נותר יציב על 3.5%, נתון שחורג מיעד בנק ישראל של 1-3%.

הנתון המפתיע הזה הביא לירידה קלה באינפלציה השנתית ל-3.4% (לעומת 3.5% באוקטובר), אך האם מדובר בבשורה חיובית עבור המשק הישראלי?

למרות הירידה באינפלציה, לא צפויה הפחתת ריבית בהחלטה הקרובה של בנק ישראל בינואר 2025. התחזיות צופות שמדד דצמבר 2024 ומדד ינואר 2025 ימשיכו לעלות בשל העלייה במחירי החשמל, המים, המע"מ, הארנונה והתחבורה הציבורית. עם זאת, יש צפי שהריבית תתחיל לרדת כבר ברבעון השני של 2025, לאור האטת קצב האינפלציה.

ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי ירקות ופירות טריים שירדו ב-6.6%, תחבורה שירד ב-1.5%, חינוך, תרבות ובידור שירד ב-1.3% והנעלה שירד ב-0.7%.

מנגד, נרשמו עליות מחירים בולטות בסעיפי הלבשה שעלה ב -1.2% ומזון, דיור ושונות שעלו ב-0.3%, כל אחד.

שוק הדיור: מחירים במגמת עלייה

בעוד שמדד המחירים לצרכן מראה סימנים של התייצבות, שוק הדיור ממשיך להעלות הילוך. מחירי הדירות עלו ב-0.5% בין ספטמבר לאוקטובר 2024, לאחר ירידה קלה של 0.1% בחודשיים הקודמים.
על פי פילוח המחוזות:

  • עליות בולטות נרשמו בצפון (1.5%) ובתל אביב (1.0%).
  • לעומת זאת, בירושלים וחיפה נרשמה ירידת מחירים קלה של 0.4% ו-0.2% בהתאמה.

גם מחירי הדירות החדשות עלו ב-0.3%. מתוך כלל העסקאות בדירות חדשות, שיעור העסקאות במסגרת תמיכה ממשלתית כמו "מחיר למשתכן" עלה ל-24.7%.

בהשוואה שנתית, מחירי הדירות קפצו ב-6.7%, עם עליות בולטות במחוז חיפה (11.1%) והצפון (9.5%). גם מחוז המרכז רשם עלייה מרשימה של 7.7%.

מה לגבי מדד מחירי תשומות הבנייה?

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה בנובמבר ב-0.3% והגיע ל-133.2 נקודות. מתחילת השנה עלה המדד ב-2.6%, מה שממשיך להפעיל לחץ על מחירי הדירות.

שכר הדירה: עליות עקביות

שוק השכירות ממשיך לגלות יציבות יחסית:

  • שוכרים שחידשו חוזה נאלצו להתמודד עם עלייה של 2.6%.
  • שוכרים חדשים חוו עלייה חדה יותר של 3.8%, מה שמשקף את מגמת העלייה השנתית בשכר הדירה.

סיכום ותובנות קדימה

הירידה במדד המחירים לצרכן בנובמבר 2024 עשויה להצביע על התמתנות בקצב האינפלציה, אך עליות המחירים הצפויות בחשמל, מים ומיסים עשויות לבלום את המגמה. שוק הדיור ממשיך להעלות מחירים הן ברכישה והן בשכירות, בעוד מדד תשומות הבנייה מוסיף להכביד על ההוצאות.

האם הפחתות הריבית יגיעו מוקדם מהצפוי? כל הסימנים מצביעים על כך שהחלטות בנק ישראל יהיו מושפעות מההתפתחויות הכלכליות העולמיות ומהמצב הביטחוני המקומי.

Bookmark the permalink.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.