בנק ישראל מגביר את מעורבותו בשוק הנדל"ן עקב עלייה משמעותית בסיכונים הנשקפים למערכת
הבנקאית בעקבות תוכניות מימון כמו מבצעי 80/20 שמציעים קבלנים. במבצעים אלו, הקונים משלמים 20% בלבד במעמד הרכישה, ואת היתרה משלמים רק לאחר סיום הבנייה, מה שמוביל לחשיפה גדולה יותר של הבנקים לסיכונים.
בפגישה דחופה שתתקיים לאחר החג, המפקח על הבנקים, דני חחיאשוילי, ייפגש עם בכירי המערכת הבנקאית כדי לבחון את ההשלכות של עליית הסיכון בשוק הנדל"ן. החשש המרכזי הוא שהמשכנתאות, הנפרעות רק לאחר מספר שנים, עלולות להוביל להפסדים ניכרים לבנקים, במיוחד במצב של קשיים כלכליים עתידיים או ירידת מחירי הדירות.
המצב נעשה מורכב יותר על רקע הריבית הגבוהה, שאינה צפויה לרדת בזמן הקרוב בשל האינפלציה והמלחמה. הריבית הגבוהה הופכת את המשכנתאות ליקרות יותר עבור הרוכשים, ומגבירה את החשש לאי-פירעון הלוואות בעתיד.
מבצעי 80/20: סיכון גובר לבנקים
מבצעי 80/20, כמו גם הלוואות בלון המאפשרות דחיית תשלום הקרן עד סוף התקופה, מהווים סיכון גדול למערכת הבנקאית. בנק ישראל מזהיר כי הבנקים אינם שומרים כריות ביטחון מספקות כנגד הסיכונים הללו, וכי במידה ויהיו ירידות חדות במחירי הדירות, הבנקים עלולים לספוג הפסדים ניכרים.
מה בנק ישראל צפוי לעשות?
בנק ישראל שוקל להחמיר את הרגולציה על הלוואות לרוכשי דירות ולקבלנים. בין הצעדים הנבחנים: מגבלות על סוגי הלוואות שניתן להציע, מגבלות על אחוזי מימון, והגדלת ההפרשות להפסדי אשראי. צעדים אלו נועדו לצמצם את החשיפה לסיכון ולוודא שהבנקים ערוכים להתמודדות עם אפשרות של ירידת מחירי הנדל"ן או קריסת פרויקטים.